úterý 19. ledna 2016

PROLUKY, aneb pohledem studentů pražské ČVÚT do centra Ostravy

Výstava je otevřená veřejnosti vždy v pracovní dny od 8-17 hod, do 15 února 2016. 
 
Od poloviny ledna do poloviny února je v prostorách vedle současné radnice Moravské Ostravy a Přívoz, v místech kde stával bankomat České spořitelny, ke zhlédnutí výstava pražských studentů ČVÚT.  Na výstavě je možno spatřit 26 posterů věnujících se řešení proluk v centru města Ostravy.

 
 Černá louka se zástavbou vysokopodlažních budov ???
Jako červená niť se celou výstavou tiše prolíná sousloví stavební pozemek.  Nazíraní na městské centrum jako na cedník nezaplněných děr, má bezesporu své opodstatnění.   Perspektivě stavebního architekta nepřišla na milost ani Černá louka, i zde se k pozemkům přistupovalo jako k potenciálním stavebním parcelám.  Zahušťování zástavby by městskému centru bezesporu prospělo. Musím se ale ptát zdali v okamžiku, kdy pracně a bezútěšně hledáme funkční využití pro stávající stavby, např. komplex budov bývalého obchodního domu Ostravica – Textilia, poloprázdný dům světoznámého architekta E. Mendelsohna, z poloviny nevyužitá prodejna Knihcentra na Smetanově náměstí aj., je zahušťování zástavy to co vytrhne trn z paty historickému centru.

 
Jeden prostor dva odlišné přístupy

Napadlo mne, jak by vypadalo městské centrum pohledem ateliéru zahradních architektů. Nezměnilo by se pod jejich perspektivou v Zahradní město, plné odpočinkových stepping stones, nášlapných zelených kamenů, menších parčíků a veřejných prostorů, které by mohly plnit stejně dobře funkci dočasnou jako trvalou. 

Návrhové řešení ze strany „pražských“ studentů je odvážné, kreativní a problematiku městských proluk opětovně, alespoň na chvíli, eskaluje. Pohled budoucích architektů na řešení městského centra může být zajímavý i pro ty co se zrovna architekturou nezabývají. Strefili se studenti do našich představ o podobě města, kde bychom si přáli žít?

Žádné komentáře:

Okomentovat