středa 4. května 2016

Estetika ořezů stromů / pahýly nebo stromy?

Čím dál častěji můžeme kolem cest spatřit stromy v podobě pahýlů. Na první pohled vypadají jako by někdo nedokončil jejich kácení.  Stromy ve zhoršeném zdravotním stavu, s proschlou nebo poškozenou korunou, jsou zachraňovány tzv. torzovatěním. Kmeny bez koruny, nebo jen s redukovanou korunou, jsou novodobým tvarem v naší krajině. 
Ořez jírovců v Šenově u Ostravy.
Letité stromy, nejčastěji duby, lípy a jírovce, mohou být biotopem druhů (především brouků, ale i hub) vázaných na staré dřevo. Často se jedná o ohrožené nebo chráněné druhy hmyzu. Přítomnost těchto druhů je prokazována entomologickým průzkumem.  V případě, že průzkum najde takového páchníka hnědého (ohrožený druh hmyzu vázaný na dřevo starých osluněných stromů, jedná se deštníkový druh, což znamená, že jeho přítomnost předpokládá i výskyt podobně specializovaných a často chráněných druhů) máte často o torzo postaráno. 
Nová výsadba vegetuje vedle dožívajících dřevin
Spektrum důvodů pro záchranu stromů, není ale reprezentováno jen ohroženým hmyzem.  Stromům plnícím řadu celospolečenských funkcí je tak zvaným řezem „Na torzo“ prodloužena životnost na řadu dalších let.

Pro mnohé je ale tvar stromu bez koruny jen s několika málo větvemi nepřijatelný a nezvyklý. Právě estetické hledisko řezu často vzbuzuje nepochopení a nesouhlas. Na tento tvar stromů nejsme v krajině zvyklí, pokud se s ním setkáváme, bez znalostí důvodů a souvislostí, může to vést k neopodstatněným soudům a zavrhnutí.  Esteické hledisko, může být zmírněno přírodně blízkým řezem, kdy se snažíme navodit dojem, že větev byla zlomena. Tento typ řezu je vhodný zvláště do volné krajiny, kde působí mnohem přirozeněji. 

Šenovské stromořadí ma ještě jednu zvláštnost, když zde pojedete na začátku jara možná se vám podaří sledovat čejky, nádherné chocholaté ptáky. Nám už se to podařilo druhým rokem.

Žádné komentáře:

Okomentovat