čtvrtek 12. listopadu 2015

Parkování v městském centrum

Aneb policejní polemika nad pokutou

Říkala jsem si, začnu zlehka, dnešní scénka trojice městských policistů mne, ale inspirovala k psaní.

Parkování v městském centru je téma samo pro sebe.  V některých městech je problém zaparkovat a historická centra jsou automobilům uzavřená. V Ostravě je to jiné. Místo k zaparkování zde vždy najdete. Kdo tvrdí opak, není dostatečně přidrzlý.  Pokud spěcháte a nemáte těch pět minut na to najít volné parkovací místo, nelamte si s tím zbytečně hlavu a zaparkujte, kde to zrovna půjde. Ostravská městská policie je natolik loajální, že za vás najde obhajobu vašeho přečinu.

A teď ten příběh:
 Je pozdní odpoledne a já stojím v centru Ostravy na ulici Zeyerova. Je to ulice přímo navazující na pěší zónu, není zde žádné parkovací stání a značka na začátku ulice jasně hlásá zákaz stání.  Přesto na této ulici parkují tři vozy. Přichází tři policisté, dvě ženy a jeden muž, zabráni do vášnivého hovoru.
Muž: „Bylo to nějaké udání.“
Žena:  „No, ale když budeme pokutovat ho, tak budeme muset dát pokutu i těm dalším dvěma.“
Muž: „No a co když sedí třeba tady v kavárně.“
Žena zamyšleně žmoulá pokutovací bločky. Následuje nějaké švitoření. Načež to muž, rozsekne a zahlásí: „Koukejte, jak je to tu rozkopané, třeba neměli kde zaparkovat“. Žena schová pokutovací bločky a všichni tři odchází.
Ohlédnu se, abych se podívala na to rozkopání, načež vidím díru pro kanalizační rouru a za ní parkoviště s volnými parkovacími místy.

Pro mne je způsob, jakým je tolerován vjezd do historického centra, včetně tolerance parkování  přímo na městkém náměstí, nepochopitelný.  Centrum je v mnoha ohledech jen změtí aut koncentrovaných kolem významných městských staveb: okolí kostela sv. Václava, Katedrála Božského Spasitele, výstaviště Černá louka, parkoviště u Staré radnice, míst je dost až moc. Celodenní parkování za 40 Kč je za hubičku.  Dále se rozepisovat nebudu, zaměřím se na fotodokumentaci, materiálu bude až, až.

Žádné komentáře:

Okomentovat