pondělí 16. listopadu 2015

Vyšlapané chodníčky


Vyšlapané cesty v trávníku neboli cestičky přání jsou nesmlouvavým vyjádřením o využívání a pohybu v městském prostoru. Jsou to stále živé mapy tvořené, zkratkami a stezkami.  Chodníčky vznikající navzdory pevně vydlážděným a vyasfaltovaným trasám, jsou čitelné, viditelné a  snadno zapracovatelné do projektů obnovy a rekonstrukce pěších ploch.  O to více překvapivá je skutečnost, že respektováni přirozeného a spontánního pohybu není vždy automatické. Cestičky nejsou projevem ledabylosti nebo lenosti, jsou projevem přirozenosti. 

Někdy to nejsou jen cestičky, ale spíše magistrály pohybu. Na obrázku níže je znatelná vyšlapaná stezka mezi nákupním centrem Fórum Nová Karolína a centrálním náměstím v Ostravě.  Stezka byla do dnešní podoby postupně vyšlapávaná od doby otevření nákupního centra v roce 2012. Cestičky tedy mohou vznikat a zanikat změnou chování a cílů např. přesun zastávky, nová zástavba, oplocení. 

Magistrála mezi OC Karolína a centrálním náměstím

Naopak na fotografii níže je nově realizovaný parčík Oáza klidu v Ostravě Porubě. Na tomto příkladu lze demonstrovat, že pohyb lze ovlivňovat cíli a bariérami, nelze jej však přikázat trasováním chodníků nerespektující přirozené cíle a převažující směr chůze. 
Nově realizovaný parčík v Ostravě- Porubě. Vyšlapané chodníčky bohužel nebyly zapracovány a respekotvány při projektování parkové úpravy.



















Fotografie níže jsou pořízeny na území Ostravy Poruby a prezentují přirozený směr pohybu, nehledě na trasování chodníků.

Cesta od zastávky k panelákovým domům. Další alternativa, vede přes benzínku, nebo až o 300 m dále: rovně a vpravo - labyrintem v  pravých úhlech.

Pěšina napříč parčíkem s chodníky jen po obvodu  parku (Ostrava Poruba),


Pěšina je jediným možným "bezbariérovým" přístupem k chodníku.







Žádné komentáře:

Okomentovat