sobota 28. listopadu 2015

Provoz Hlubina, místo s vizitkou

O Dolní Oblasti Vítkovice se mluví horem dolem. V dobrém i ve zlém, s obdivem i obavami.  V celé České republice bychom v současnosti těžko hledali oblast s rychlejším tempem vývoje.  Stavby, realizované pod taktovkou předního českého architekta Josefa Pleskota, sbírají ocenění, těší se velkému zájmu a vysoké návštěvnosti.  DOV (Dolní oblast Vítkovice) je zónou, kulturní zónou, kde se jezdí pro zážitky a za kulturou. Píši Jezdí, neboť dojít zde, s prozatím dostupných směrů, je zážitek na samostatný článek.  Nyní se, ale nechci věnovat ani pěší dopravě, ani velkým  stavbám v DOV. Ráda bych se pozastavila nad jednou ucelenou částí DOV a tou je Provoz Hlubina.

Provoz Hlubina, byl zbudován jako kreativní místo. Je to prostor primárně určený pro ateliéry, dílny a konání neziskových kulturních akcí. Prostor s ambicí se stát kulturní čtvrtí. Nevím, jestli  již samotná ambice pětice budov stát se na čtvrtí, není dost vysoká, ale toto k DOV patří: výš s Bolt Tower, blíž s Jantarovou stezkou, ctižádost místu rozhodně nechybí. 
Ono je vlastně jedno co je, bude, nebo může být v budovách rekonstruovaného dolu Hlubina. Vizitka a vzkaz tohoto místa je jasný. Pohybují se zde lidé, které místo baví a skrz jejich tvorbu baví i místo Vás. Pro mne je to v podstatě ukázková práce komunikace mezi programovou náplní budov a venkovním prostorem.




Kresby na stěnách, plechových dveřích, pestrobarevný podchod, svařované lavičky, vlající venkovní lustr, spousta drobností, kvůli kterým jste nepřišli, o kterých jste nečetli, a kvůli kterým se nyní zastavujete, fotíte je a přemýšlíte nad nimi. Je to Vizitka, pozvánka dovnitř. Přála bych si, abych totéž mohla říci o prostoru kolem Katedrály Božského Spasitele, oblasti kolem kostela sv. Václava nebo i o před-prostoru Galerie výtvarného umění v centru Ostravy.
Nevím, čím se Provoz Hlubina stane, ale již nyní se z něj (alespoň pro mne) stal příklad místa, kde exteriér komunikuje s interiérem. Čitelně, spontánně a zábavně je zde využíváno potenciálu vnějšku k nenásilnému představení vnitřního dění. Nekřičí na Vás barevné reklamy a přesto je toto ideální pozvánka dovnitř.

Žádné komentáře:

Okomentovat