pátek 13. listopadu 2015

Rekonstrukce ulice Francouzská



Kvalitní péče o stromy, dlažba na ocelových roštech

V současných dnech to na ulici Francouzská vypadá divoce. Je plná bagrů, Avií, zvuků vibračních desek a desítek pracovníků v oranžových vestách. Ulice se rekonstruuje jako součást výstavby cyklistické stezky, vedoucí dále směrem na Svinov.  V rámci rekonstrukce bych se ráda pozastavila nad péčí věnované, na úseku mezi Telekomunikačním učilištěm a Hlavní třídou, stromům.

Každý stávající strom je chráněn bedněním, které je navíc při styku s kůrou opatřeno látkou, aby nedošlo k poškození kůry. Při rekonstrukci došlo k výsadbě alejových stromů javor babyka a i ty jsou nyní chráněny bednění. 


Ne zcela běžnou záležitostí je provedení dlažby na ocelových roštech. Tato technologie, chrání stávající dřeviny na stanovišti. Zabraňuje seskání kořenového systému stávajících stromů, umožňuje dostatek prostoru pro prokořenění dřevin, čímž zároveň chrání dlažbu.  Tato technologie je asi o 30 % dražší než klasická pokládka. Základem jsou betonové patky, následně jsou instalovány ocelové konstrukce, složené z obrub a roštů.


Prví podobný způsob obnovy pěších ploch byl v Ostravě Porubě realizován na Náměstí Družby a následně na ul. M. Kopeckého.  Je jedno polemizovat, jestli takový způsob byl v případě ul. Francouzské potřebný ve všech případech, pro mne je celkové provedení rekonstrukce ul. Francouzské ukázkou kvalitní péče o zeleň.
 






Žádné komentáře:

Okomentovat